vineri, 19 octombrie 2012

Educație financiară din clasa a III-a! Foarte bine!


Dacă nu ar fi fost adevărat, era un deziderat să aud de la Moise Guran despre un asemenea proiect-pilot în țărișoară, măcar până când nepoții mei vor trece în al treilea an de școală, în toamna lui 2051. Dar este adevărat, copiii din clasele primare au la dispoziție să aleagă între religie și educație financiara!
Deci se poate ca sistemul de învățământ să se scuture de straiul ponosit și să ofere modernism conectat la realitate. Nu mă refer la negarea religiei ci la adoptarea unei mentalități în care poți alege o cale, fără impunerea unei conduite spirituale. Cugetul trebuie să fie liber, iar inclinația religioasă sau mai puțin religioasă să revină unei intimități care nu se exteriorizează în prezențe la biserică, rugăciuni învățate pe de rost și extemporale despre sărbători creștinești.
În partea alegerii științei despre "ochiul dracului" se pot adăuga în pușculiță multe argumente pozitive. Nu fac apologia banului fiindcă ar însemna să caut motivele banale dar esențiale care animă societatea de câteva milenii încoace. Oricât de intrigant ar suna, zeii și credințele asociate lor mereu s-au schimbat, însă indivizii care au avut o viziune, măcar minimalistă, asupra circuitului banilor s-au bucurat de bunăstare, de activități lucrative mai ușoare și din care au putut avansa spre libertate, așa cum și-o imaginau în istoria lor personală.
Educația financiară este despre lupta pentru o zi de mâine mai previzibilă, mai îndestulată, mai fericită, despre formarea unui viitor compus din pași și nu din instincte irezistibile, porniri care nu pot diferenția un activ însemnat de un pasiv păgubos. 
Sper ca noua materie opțională să nu mai limiteze viitorul promis al tinerilor la simplii angajați ci să le livreze motivele și dorința de a se forma ca liber profesioniști, administratori sau investitori. Viitorul este extrem de fluid!



Un comentariu:

  1. Sa le furam copilaria incercand sa i familiarizam cu puterea banului? La varsta asta ar trebui sa citeasca carti de povesti, sa viseze si sa vada lucrurile bune si frumoase nicidecum sa faca cunostinta cu acea putere pentru care, mai tarziu, isi vor da sanatatea.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.