joi, 13 octombrie 2011

Rampa(pa-pam) de gunoi

La 7:30 radioul meu cu ceas mă trezește. Cum cei de la E-Boda nu fac electronice de top sau din cauză ca blocul nu a fost proiectat de arhitecți radiofili, aparatul herțian prinde un ghiveci de posturi FM și mi le cântă la grămadă aproape oriunde aș căuta. Doar pe undeva, exclusivist, agăț puțină puritate sonoră pe frecvența celor de la Kiss Fm. Sloganul dânșilor, cum că ar livra cea mai bună muzică, este pe deplin comercial și nu surprinde niciodată cu nimic, adică un fel de Andreea Marin. Pentru mine este tortură în stare pură și cred că dau dovadă de un fel de masochism, prin a-mi întuneca diminețile de la înălțime cu rampa-pa-pam și dansa bunitu(?!). De o mie de ori pe zi!
Mă gândesc că lăutarii sau lăutăresele care cântă asemenea cretinități nu au nicio vină. Își fac calculele, realizează că lumea devine tot mai banală, mai promovează un nimic ușor digerabil/fredonabil și iau o cârcă de bani. Ești cineva dacă atunci când îți cumperi cârnați de Pleșcoi de la supermarket sau când mulgi în ogradă capra, îți perfuzezi în urechi rampa-pa-pam/man down. Ce-i asta, despre ce se vorbește și ce caută flăcăul pe jos?! 
În fine. Să admitem că găsesc o soluție comodă pentru ridicarea în bune condițiuni în capul oaselor și pentru rularea în partea stângă a butonului radioului, semn de oprire. După liniștea din casă, urmează programul cultural-artistic din autobuzul care mă duce la serviciu. Pe liniile urbane din Alba Iulia, șoferii au un rol auxiliar de dj. Dacă nu ai șansa să asculți pricesne, cântece evlavioase, hituri jiene cu Puiu Codreanu sau manele de pe casetă, cu siguranță radioul va umple atmosfera cu rampapam-uri ori alte hidoșenii repetitive. La fel se întâmplă în cafenele, unde mai nimeni nu are imaginația să gâdile urechea cu muzică mai puțin comercială. 
Este tristă poluarea sonoră, mai ales cea oarecum impusă de societate și livrată agresiv, din considerente pur materiale. O șansă ar fi muzica la purtător, însă riști să îți petreci ziua ca un sociopat neînțeles. Atunci unde ne vom îndrepta? Supraviețuim ascultând ce nu ne place sau trăim într-o izolație, ca un univers personal mai greu accesibil?


P.S. Piesa aia cu ram-pa-pa-pam este printre cele mai odioase, groaznice și agasante producții muzicale din toate timpurile și abia aștept ziua când încetează să mă mai vâneze obsesiv. 
Rihanno, rușine fată, îți doresc să te chat-uiești cu alde Salam și von Vijelie, fiindcă ați ajuns să livrați împreună conserve stricate și spirtoase spumante în călcâi de șlap. 



11 comentarii:

  1. Am auzit-o si eu intamplator la radio si da, este odioasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. universul personal este foarte usor accesibil,ci doar pare uneori de nestiut unde poate fi gasit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Admir faptul ca ai mai putut scrie intr-o nota umoristica dupa atata poluare fonica.
    Cred ca multi gandesc cam asa:
    "daca mie-mi place, TREBUIE sa placa tuturor!"

    RăspundețiȘtergere
  4. mi-ai luat vorba din gura. ca si rihana cand a luat vorba din gura unei vaci. acum nu se mai poate scapa de ea. probabil de aceea nu-mi place mie cum canta. am plecat... ram-pam-pam pam...

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu ascult Radio Romantic. La tine nu-i? N-o sa intalnesti Rihane, Guti sau Salami. Parol!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tărziu, foarte târziu îmi găsesc timpul de reacție pe blog.
    @Luka D. - Sper să o rărească de la difuzare, este masacru auditiv.

    @Toteu - Filozofic...dar adevărat.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Fotograf... - Firește, nu stau cu AKM-ul la urechea nimănui :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Gabriela Elena - Reușesc deoarece nu ascult muzică atunci când scriu. Doar uneori un radio cu muzică ambientală și pian.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Flavius - :)) Ești istet și te-ai prins ce se rumegă în show bizz. Să-i lăsăm deci în afonia lor mentală și mai bine o carte cu drag să citim.

    RăspundețiȘtergere
  10. @QED - Mai ascult uneori și eu Radio Romantic, atunci când sunt romantic :) Uneori Piano Radio, alteori Guerrilla. Pentru că mă tem de lustruirea creierului prin auz.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.