În copilărie, ca orice kinder vrăjit de lucrurile ascunse ale existenței și în lipsă de Harry Potter, aveam o plăcere să citesc cărți, reviste și să urmăresc emisiuni pe teme paranormale. După revoluție, publicistică din România a abundat și cred că a supralicitat subiectul realității de după existența imediată, perceptibilă. Chiar și în anii pe care îi trăim, inexplicabilul este relevat, interpretat și dezbătut, fiind o sursă constantă de stupefacție, uimire sau de teamă.
Dintre toate cărțile pe care le-am citit prin școala generală, doar una mi-a rămas și în ziua de astăzi. Este vorba despre "Profețiile inedite ale lui Nostradamus" scrisă de către Arthur Crockett și apărută la editura Rom Direct Impex, în anul 1994. Autorul, ca mulți alți interpreți ai operei vizionarului francez, tălmăcește celebrele catrene care au trecut prin secole, spre a prevesti soarta omenirii. Nimic senzațional, nimic paranormal ar spune orice sceptic. Este o meserie să îți dai cu părerea despre profeții iar dacă reușești să îmbraci textul într-un lințoliu fascinant și care provoacă fiori, succesul financiar este asigurat.
Din considerentul de mai sus și din gândul că industria care exploatează misticismul va spune mereu că un catren ambiguu a prevestit ce tocmai s-a întâmplat, spre a întări forța argumentului, am crezut tot mai puțin în Nostradamus și în general în tot ce se vehiculează pe teme care sfidează științele exacte.
Cât despre cartea lui Arthur Crockett, pot spune că a rămas uitată în bibliotecă mai bine de 15 ani și nici nu am mai răsfoit-o măcar. Dar zilele trecute, din plictiseală, am ales să mă plimb cu privirea peste catrenele lui Nostradamus și peste interpretări. Am rămas uimit citind, într-o carte publicată în anul 1994, următorul catren:
"Izbucnirea unui incendiu în centrul pământului
Va zgudui împrejurimile Noului Oraș,
Două stânci se vor război pentru multă vreme
Apoi Arethusa va înroși un nou fluviu."
Iar autorul interpretează: "Se admite în general că atunci când Nostradamus menționează un loc numit Noul Oraș, el vorbește despre New York. În timpul său toate celelalte mari orașe ale lumii fuseseră deja construite. O explozie în centrul pământului nu poate însemna decât un cutremur sau erupția unui vulcan, primul fiind mai probabil. Lucru curios, orașul New York este construit pe o stâncă dar am putea presupune că stâncile despre care vorbește Nostradamus ar fi cele două mari puteri. Comentatorii spun că numele Arethusa folosit de profet îl desemnează pe zeul războiului Ares sau chiar Statele Unite ale Americii. Noul fluviu despre care ne vorbește ar putea însemna pur și simplu un fluviu de sânge".
Din faptul că am trăit istoria, catrenul lui Nostradamus seamănă mai mult decât izbitor cu tragedia de la Word Trade Center din 11.09.2001. Două stânci, un război lung, o mare vărsare de sânge...
Chiar dacă interpretarea nu este tocmai precisă, percepția despre prevestire reactualizează ideea că lumea știută nu este un loc delimitat de logică și de puterea imediată de înțelegere.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.