joi, 23 decembrie 2010

Sărbători cu forța

Dacă vizitezi în ultimele zile din decembrie o brumă de bloguri, dacă stai de vorbă cu prietenii, constați că an de an sărbătorile, în special cele mari, au tot mai puțină substanță. Până într-acolo că devin simple stereotipii, instincte perene de a face ceva spre "a se pune" că am sărbătorit cum se cuvine Crăciunul sau Anul Nou. Dar de ce? 
Nu pare totul, în lipsă de sentiment autentic, un fel de ipocrizie care se alimentează în principal din instinctul de consum și în secundar din nevoia de odihnă?
De exemplu în fiecare an de ziua mea primesc telefoane spre a mi se ura tot felul de lucruri minunate, dezirabile. Sunt bucuros că am prieteni, este bine să te simți ancorat în jurul unor persoane speciale și a celor din familie. Însă ceea ce nu mi se pare logic, este că ziua de naștere ca și sărbătorile, nu sunt cu siguranță cele mai frumoase clipe din viață. Poate însemnă o bucurie imensă o realizare de moment, o noapte albă, o zi din concediul din vară sau o plimbare reconfortantă pe alei umbrite de arbori bătrâni. Și atunci nu îți spune nimeni să fii fericit doar se întâmplă ca o magie de moment. Iar viața din asemenea puncte-pixeli prinde contur.
Aș dori să nu mai văd cozi imense în marile centre comerciale unde lumea cumpără tone de inutilități și face risipă de mâncare, aș vrea să nu mai aud jingăl bels oriunde m-aș duce ci doar colinde românești cântate de copii, adolescenți și de oricine se simte în mod natural legat de sărbătorile de iarnă , aș vrea să nu mai existe cete de alcoolici care se cred Tarzan.


6 comentarii:

  1. Dragul meu, in prag de Craciun eu nu-ti urez nimic din ce nu ti-ar ura altii. Trebuie doar sa-ti amintesc sa traiesti fiecare clipa cu intensitate si sa te bucuri, indiferent de ceea ce fac cei din jur, de aceste sarbatori. Sa asculti tu ceea ce doresti, sa-ti creezi o lume a povestilor. Sa fii fericit. Eu traiesc in suflet aceste sarbatori si le ador.
    Cat priveste urarile de zile de nastere sau de sarbatori, iti spun sincer ca nu trebuie sa ai aceste sentimente. poate ca printre cei ce-ti telefoneaza exista si oameni care chiar o fac din suflet si n-o considera obligatie. Si, poate ca se simt minunat pentru ca si-au reamintit ca este o zi mare. Fii condescendent. Este inca o caracteristica Craciunului!
    Craciun fericit si La multi ani, prietene!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt suprasaturata de unele fenomene pe care le vad in aceasta perioada.Din punctul meu de vedere ai dreptate.Exista "momente magice" care se intampla fara sa fie pregatite,fara sa contina vreun titlu special dar care au o insemnatate,semnificatie deosebita,profunda pentru sufletele noastre;)

    RăspundețiȘtergere
  3. @QED - Urarile sunt mai mult decat binevenite, in articol condamnam doar stereotipia, fatarnicia.
    Iti multumesc de asemenea si sa te bucuri de aceasta perioada.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alinutza - Fie sa traim cat mai multe momente magice si sa ne fericeasca bucuria de a fi langa cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  5. "sarbatori cu forta" mi se pare cam mult spus, dar stereotipe, fatarnice - cum zici -, ipocrite, false chiar, e pe de-a-ntregul adevarat; culmea este ca am intalnit, mai ales in blogosfera, multe asemenea pareri, dar de ce n-om avea curajul sa le spunem si cu voce mai tare? cred ca teama de oprobiul celor multi si...ne pune o frana...oare?

    RăspundețiȘtergere
  6. Am " bantuit " prin alte locuri zilele acestea ... Pputintel cam / mai tarziu , vin si eu in completarea gandurilor tale ... Ai dreptate , Madalin , sunt atat de multe alte clipe pe care nu le celebram cu atentia cuvenita ... N-am sa acord niciodata credibilitate acelui slogan " de Craciun , fi mai bun , fi adevarat " ... Bun esti sau nu esti ... nu te transformi in om bun de Craciun ( vreo saptamana , doua ) , ca si cum ti-ai pune hainuta de sarbatoare si gata te poti revizui si transforma in bunatatea insasi ... cat despre " Tarzani " mama-mama , ce mai subscriu celor scrise ... Noapte frumoasa si zile insorite sa ai ! Imbratisez cu drag !

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.