joi, 6 septembrie 2012

Ghid de călătorie ieftină (în insula Thassos)

Se întâmplă ca mai tot cetățeanul să își dorească sfântul concediu cu anexă de evadare. Către munte, către mare, în țară sau cu precădere în străinătate.
O călătorie în străinătate se compune din sfânta și libera trinitate - transport, cazare și masă. Logica imediată și comodă spune că trebuie să găsești o agenție de turism care va face toată treaba, ca un intermediar avantajos ce se află.
Însă, în afară de unele last minute-uri prezentate vârtos și în formă de ciorchine captivant pe site-uri gen infoturism.ro, oferte care se dovedesc deseori fumigene pentru alte oferte net mai scumpe, există evident și alte variante.
Din experiența proprie am constatat că este mai ieftin și paradoxal mai sigur să nu îți treci sejurul prin zona agenției de turism ci să te folosești de Internet pentru a exersa un act de comerț la un preț corect.
Inițial am făcut o serie de căutări pe siteurile de booking însă acestea nu erau decât un alt intermediar, considerabil mai blând. După ce s-a aprins ideea, m-am folosit de hărțile bine detaliate de pe booking.com pentru a scana poziția hotelurilor și pensiunilor de pe insula Thassos.
Următorul pas a fost să caut siteurile unităților de cazare, ca apoi să compun în engleza mea incipentă un mail standardizat, numai bun de transmis cu viteza luminii unde mi-ar fi plăcut să aterizez. Acolo unde am găsit o cameră liberă iar condițiile de cazare se reflectau fidel în costurile pretinse, am telefonat și ne-am înțeles.
Avantaje? Să gândim simplu. Poate se întâmplă să nu mai poți ajunge. De exemplu se răcește la pancreas perușul în perioada reproductivă. Ce poți face decât să te transformi în propria ta gazdă? Rămâi cu banii dați? La o agenție, cam da. Rareori vezi retur de un covrig și un Santal pentru banii din timp plătiți cu nerăbdare. În plus, poate nu dorești demipensiune impusă ci zbor multiplu peste zona restaurantelor, cu alegeri după pofta inimii. Este vorba de segmente cu servicii care ajung să fie negociate independent, de la sursă. În final, prețul este cu aproximativ 30% mai mic decât cel al unui pachet standard.
Asta este mica revelație financiar-turistică, un artificiu prin care am călătorit spre Thassos. Există un site minunat  unde se găsesc majoritatea unităților de cazare de pe insulă și nimic nu este mai simplu decât să porți o sumară corespondență prin e-mail cu 2-3 săptămâni înainte de data plecării pentru rezervarea unei camere.
Peisajele muntoase, localitățile pescărești și amprenta solului scăldat în mare se împlinesc reciproc. Cu câteva zeci de plaje, unele mari și ușor accesibile, altele mici și izolate, Thassosul bucură și incită cu un miraj asemănător paradisurilor exclusiviste. Marea este foarte curată, caldă iar prin fluidul său peștii pot fi zăriți deseori în apele care scaldă țărmul.
Bucătăria grecească, cu accentul dat de fostele sau chiar actualele sate pescărești, place oricăror gusturi fiindcă se deschide într-o varietate de arome, traduse prin preparate la grătar, salate și sosuri care pun la punct orice apetit. Recomand cu încântare terasele din apropierea plajelor.
Departe de a fi un loc zgomotos sau care vrea sa te seducă prin lux, insula Thassos este un loc  de refugiu unde locurile și oamenii impun bucuria de a trăi prin simplitate și comunicare.






Un comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.