joi, 15 decembrie 2011

Știrea despre benzina ieftină pe care nu o vrea nimeni

Știți întâmplările cu câini pitici și silențioși care te compostează de pulpa piciorului când te aștepți mai puțin? Sau cu oameni care nu au jucat la loto niciodată și când s-au hotărât să cumpere un bilet au căzut milioanele peste ei?
Cam într-o astfel de dinamică, într-o căutare google aiurea, găsesc pe cancan.ro un articol mic, telegrafic, însă mai mult decât interesant despre benzină ieftină. Mă așteptam ca subiectul să fie despre o pițipoancă ancorată întru X5 sau X6 primit de un sponsor și care nu plătește mai nimic pe carburanți, dat fiind statutul său de teroristă a bancomatelor, fie ele și din benzinării. Dar, iată ce îmi este dat să citesc:
Patronul InterAgro continuă să îşi extindă afacerile. Ioan Niculae a pus în folosinţă, la Zimnicea, prima staţie din România în care se va vinde benzină în a cărei compoziţie se află şi bioetanol. Aceasta va avea un preţ la pompă cu 20 la sută mai ieftin pe litru decât cea obişnuită, pentru că etanolul este scutit de anumite taxe. Bioetanolul este un alcool cu puritate maximă şi are cifra octanică 120. "Vom lansa în următoarea perioadă staţii în toate oraşele importante ale judeţului Teleorman, urmând ca anul viitor să ne extindem în toată ţara. Vom avea trei, patru staţii în fiecare oraş important al ţării", a spus Ioan Niculae pentru cancan.ro.
O asemenea știre este demnă să împânzească netul, să i se acorde loc în prime time la orice buletin Tv, pentru că vizează un interes public și general în țara unei sărăcia se divide exponențial, să ajungă la toți. Dar nu, logica absurdă plouă în gurile păcătoșilor cu noutăți din sertarul cu izmene al dormitorului unui parvenit de Bamboo sau cu prescurtări sentimentaloide deslușite din cărămizile peretelui Facebook, al unei moluște care a înregistrat cu 300 de euro o melodie într-un service din Berceni . Asta-i lumea, asta-i țara! 
După ce am citit și recitit știrea, am fost, în ignoranța mea, fericit. Mă gândeam cum o sa facă vâlvă o așa ieftinire, cum presa va încerca să dea mai multe detalii despre benzinăria din Zimnicea și mai ales, despre viitorul proiect național atât de benefic celor aproape 5 milioane de autoturisme, care rulează pe modernele autostrăzi suspendate.  
În ziua în care s-a făcut vânătoarea de vrăjitoare cu mascați și lumea a reacționat cu compasiune față de vedetele care au cheltuit fiecare, anual, bani cât pentru câteva mii de pensii bune, nimeni, dar absolut nimeni nu a spus o vorbă pe forumul articolului cu pricina  dacă este bine, rău, strigător la cer sau obscen că vom avea ipotetic o viața mai ieftină și poate mai curată. Ferească sfântul eșapament să behăie cineva a interes în afară de mine pe acest blog-ghiveci și cele vreo 10 site-uri abonate la cancan.ro, care au preluat esența noutății brut, prin obștescul copy/paste.
Mai pedalând prin colecția rară și proprie de neuroni, au pâlpâit trei diode cu concluzii și anume:
1. Clar, lumea este prea puțin interesata, chiar dacă o asemenea știre se autopromova cu viteza luminii într-o țară normală, fie ea și Luxemburg.
2. Nu este deloc exclus (ba dimpotrivă!) ca marile corporații energetice să simtă că se anunță un prieten interesant la masa de seară, când cașcavalul iese din afumătoare. Și, dintr-un instinct de conservare mercantil, să fi tras o perdea de fum în scop preventiv.
3. Nenea, patronul pompei cu pricina (și nu numai), este un om curajos! Pentru că financiar își permite să piardă mulți prieteni.


Pentru o privire la fața locului, articolul poate fi delectat aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.