vineri, 11 martie 2011

Educație financiară - Importanța (1)

În lumea scriitorilor de blog foarte puține persoane vorbesc despre educația financiară. Chiar dacă s-ar aborda mai des un subiect precum cel în discuție, o dezbatere marginală, bazată pe ziare, pe spusele din gura lumii și pe experiențele majoritar nefericite ale unor cunoștințe, nu ar face decât să adâncească în retragere impulsul de a ieși din cercul vicios și de a câștiga independența financiară.
Cei câțiva oaspeți obișnuiți ai acestui blog probabil se vor întreba cu siguranță care este rațiunea pentru care las un moment respiro în zona lirică a creației și mă dedau unor subiecte paralele sau chiar opuse. 
Motivul este simplu - detest ignoranța, detest persoanele care se învârt în același marasm social și nu cred că există decât extrem de puține situații reale în viată din care nu poți evada către libertate. Iar una dintre cele mai pregnante libertăți ale individului modern este cea financiară. Știu, multă lume trâmbițează că sănătatea este mai importantă. Corect, este însă dacă nu ai bani nici pentru merdenele și ajungi în orice spital, o brumă de bani face diferența dintre viată și moarte. Siguranța este importantă. Însă ultimele modificări din Codul Muncii și criza mondială te transformă într-un pion care stă într-un picior pe o poliță de gheață în mijlocul oceanului și nimeni nu garantează că mâine vei avea același serviciu plătit de multe ori modest. Dragostea este minunată. Însă dacă dumnezeirea a ales să te naști într-o familie săracă și lucrezi 12 ore pe zi pentru un salariu mizer, este greu să mai ai timp pentru întâlniri și resursele de a prefigura visul simplu - o mașină și o casă pentru viitoarea familie pe care te gândești să o întemeiezi. Fiecare cred că și-ar dori să se trezească la ora 10, să bea o cafea bună într-un local liniștit iar la amiază să urce dacă dorește într-un avion de linie și să vizitele Parisul iar banii, timpul și obligațiile derivate dintr-un contract de muncă să fie o amintire neplăcută din vremuri demult uitate. Acest scenariu este posibil.
Epoca industrială a apus. Sfaturile date copiilor prin care sunt îndrumați să urmeze o școală bună și să caute un loc de muncă sigur sunt insuficiente și parțial greșite fiindcă lumea în care trăim este un organism viu, într-o continuă metamorfozare iar a rămâne pe loc înseamnă a te mulțumi cu puțin și a renunța la libertate. 
Din lectura mai multor cărți de specialitate, o să încerc să dezvolt o viziune nouă pentru majoritatea persoanelor, viziune care vreau sa aibă rostul unei iluminări asupra realităților economice pe care băncile, guvernele și în general societatea nu le prezintă în școli ca material de studiu obligatoriu. O mare parte din scrierile viitoare vor avea la baza învățămintele unui mare guru al educației financiare, Robert Kiyosaki. Aceste rânduri le doresc a fi un fel de introducere într-un capitol vast pe care o să îl dezvolt în viitorul apropiat.




7 comentarii:

  1. Chiar mi-a placut ce ai scris. Daca ai bani ai putere in Romania, si cunosc multe persoane cu facultati, masterate, oameni care au invatat in facultate, oameni apti, dar care in Romania, nu au nicio sansa, din simplu motiv ca Guvernul nu are nevoie de oameni inteligenti, ci de sclavi pe bani putini.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Fairytale - Poate te surprinde ce spun. Scoala este foarte importanta insa peste tot in lume viata de angajat este una strict delimitata și lipsita de libertate.
    Ai dreptate, orice angajator are nevoie in mod ideal de oameni cu viziuni pe termen lung limitate dar cu pofta de munca nelimitata.

    RăspundețiȘtergere
  3. ceva schimbat în BINE la blogul tău. îmi place mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci Marius! Dupa blog meet m-am decis sa ma lupt cu popup-ul cel urat de pe blog si sa schimb cate ceva in aspect. Cum a trebuit sa refac totul, am schimbat radical si designul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest articol, care e de fapt mai mult un "teaser" m-a facut curios. Astept cu nerabdare viitoarele articole pe aceasta tema :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesante toate articolele,felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.