luni, 24 ianuarie 2011

Tudor Arghezi și prezentul continuu

„Românul e un popor de viitor; păcatul lui e că e prea guraliv. Fiecare se simte chemat să facă pe reformatorul, fiecare vrea să-şi spună părerile; şi în fond sunt toţi nişte palavragii şi nu fac cât o ceapă degerată” (Tudor Arghezi în "Bilete de papagal").

În anul 1928, când rândurile de mai sus răsăreau în revista înființată de marele om de cultură, publicul cititor nu știa că publicația respectivă descrie o constantă națională. Dacă fac un tur mental al pieselor de teatru ale lui Caragiale resimt același lucru. Că spațiul carpato-danubiano-ponitc (cum spun filozofii) este menit încremenirii. Nu poate fi schimbat, nu poate fi cucerit sau subjugat. Spațiul românesc este ca un mare ocean cu forțe potențiale însă care se anulează și se risipesc reciproc. 


4 comentarii:

  1. doua greseli flagrante, nepermise unui asa-zis filolog: una este chiar in titlu "Argezi"; a doua este "publicistica respectiva". Cum ai facut referire la o publicatie anume, corect este... "publicatie". Publicistica este un termen care se refera la o multitudine de publicatii...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sima - Ai toata dreptatea. Am scris pe graba si nu am avut timp sa recitesc, sa ma corectez. Imi asum gresala. Sunt un simplu abolvent de drept.
    Multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta observatie. Doar ca eu consider ca niciun popor nu se schimba de fapt. Iar faptul ca avem potential nu inseamna nimic daca nu suntem in stare sa il exploatam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceea ce spunea Arghezi este perfect valabil si in ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.