joi, 6 ianuarie 2011

Lupte de stradă pentru apă sfințită

Astăzi calendarul bisericesc sărbătorește Boboteaza (de ce nu se numește simplu Boteaza?), eveniment trâmbițat prin media de vreo două zile.  Cum poporul iubește 99% forma și 1% fondul, pe la marile parohii s-a dat o luptă crâncenă cu jandarmii încă de la primele ore ale zilei pentru apă sfințită.
Ceea ce nu pot înțelege la oameni pretinși religioși este ipocrizia enormă, care se declanșează în special în locuri publice. Fie că este vorba despre apă sfințită, paște sau moaște indivizii  cred că devin omeni malefici dacă nu primesc contactul cu materia sfântă. Adică e clar că ești păgân dacă nu ai lichidul sfânt la domiciliu. 
Ce treabă are religia, un efluviu spiritual, cu materia? Poate are, nu zic nu, departe uneori aparența de realitate. Dar de ce populația recurge la gesturi mizerabile, huliganice uneori, spre a dobândi o esență spirituală care nu are nimic în comun cu lucrurile firești. De unde tâmpenia că dacă ai apă sfințită acasă pe care ai procurat-o după ce ai îmbrâncit și înjurat oamenii de ordine, după ce ai aruncat în noroi oameni bătrâni, vei avea un an mai bun iar molecula de H2O te va proteja de boli, hoți, vardiști, cutremure și pandemii? Cred că e mai bine sa stai domol acasă, în tihnă și smerenie sau să mergi la un copil sărac, pe care îl știi premiant sau olimpic și să îi cumperi o carte sau câteva caiete[...]
Din șleahta creștinilor ipocriți, care în mod dogmatic prin fapte se exclud din spiritualitatea acceptată, fac parte și cei care dau concursuri de cruci la trecerea pe lângă biserici, cei care își botează pistoanele de la autoturism de teama accidentelor și cei care ajung la biserică doar când este vorba să ordone divinității să execute ceva superb, cum ar fi un câștig barosan la loto, noroc la sexul opus și la dușmani rupere de oase.


9 comentarii:

  1. Nici eu nu inteleg...si daca stau bine sa gandesc, apa sfanta e apa pe care o stii pretui, vitala pentru existenta, pe care o bei cu sete si merenie, in fata cerului.
    Sunt total de acord cu tine Madalin.

    RăspundețiȘtergere
  2. E un ritual vechi, care si-a pierdut din valoare, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  3. traim intr-o lume ipocrita si plina de oameni carora le place sa se dea in spectacol...oameni care fac din credinta o mare ciorba...Lor le place sa faca spectacol...nu merg la astfel de evenimente cu inima curata...cu gandul catre Dumnezeu...Ei merg sa se imbranceasca si sa injure asteptand sa atinga niste moaste sau sa ia niste apa sfintita...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Brandusa, Fairytale, Lucica - Ieri la cateva ore dupa ce am scris postarea despre Boboteaza, am vazut pe aceiasi tema la stirile Pro Tv de la ora 19 un spectacol grotesc. Vreo 15 rromi dupa ce au luat apa sfintita si-au stropit masinile, apoi au cumparat o bucata de vreo 2-3 kg de sunca si au mancat de pe capota masinii, in fata bisericii, bucurosi ca au reusit sa obtina apa sfiintita. Au facut si se simteau ca la un mare chef.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu tine. Nu inteleg de ce se confunda credinta cu superstitia, credinta cu religia si asa mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca-i zice "Boboteaza" si nu "Boteaza" pentru ca cineva balbait s-a si repetat si i-a ramas numele acesta. Asta ca sa zambim un pic.
    Cat despre huliganismul de la cozile "sfintite", este specific oamenilor sa faca si din asta o cursa cu castigatori si invinsi.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ M. - Lucian Blaga punea totul pe seama succesiunii deal-vale, poate gasim si noi o scuza filozofica.

    Multumesc pentru semn, te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  8. @QED - Da :) si cred ca balbaiala provine de la clantanitul dintilor in timpul asteptării pentru apa sfintiita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Crestinismul asta ma scarbeste deja.. :(

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.