vineri, 10 decembrie 2010

D.E.R.R. (Dicționar pentru extratereștrii rătăciți în România) 1


Cuvânt înainte

În ultimele nopți somnul nu a fost prietenul meu cel mai bun. Ajutat de starea de veghe, la margine de poțiune adusă de zânele care au în fișa postului îngreunarea genelor, m-am gândit la felurite aspecte ale cotidianului. Unul dintre acestea, mai răsărit pe semne, îmi spunea că degeaba există un dicționar explicativ dacă nu există un dicționar al percepției imediate, conjuncturale adică ceea ce simte pentru prima dată un român când un termen îi gâdilă auzul. Sau ce ar explica, de exemplu, un manager implicat în creșterea oilor și care domiciliază constant la stână dacă o haită de extratereștrii habarniști l-ar chestiona despre lucrurile de zi cu zi.
Există proiecte umoristice asemănătoare însă încerc sa duc experimentul mai departe și să îl întregesc.

Să începem

Abțiguit = 1. individ respectabil căruia îi țiuie urechile din cauza rachiului 2. soț pilit cu chef de wrestling.

Aburire = 1. emisiune cu caracter politic 2. proces de formulare a unor scuze pentru a masca amantul, amanta 3. proces cauzator al creșterii nefirești a temperaturii la nivelul nasului și urchilor.

Absorbant = 1. vampir de bumbac 2. copil care cheltuiește miraculos banii părinților.

Acomodare = 1. proces de obișnuire cu comoda 2. etapă fulgerătoare între zvonul de mutare a soacrei la ginere și transhumanța acesteia.

Activist = 1. persoană care pe vremea comunismului nu stătea la coada pentru salamul cu soia. 2. proprietar de Dacie neagră 3. îndelung lăudător.

Amfitrion = persoană care pleacă la culesul porumbului (pe alocuri al cucuruzului) și caută sprijin în rândul consătenilor cu numele de Ion. De aici și expresia "Am fi tri Ion". 

- Va continua -








5 comentarii:

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.