vineri, 8 octombrie 2010

Casanova - Requiem about love

Festivalului International de Teatru Povesti, Alba Iulia, Editia a V-a 2010 a debutat după o lungă și aridă pauză artistică pentru locuitorii urbei, a căror dorința de a avea un teatru propriu rămâne o Fata Morgana a promisiunilor edililor. 
Am avut șansa de a avea o agendă liberă în special seara și am reușit să ajung în ultimul moment să cumpăr bilete la o mare parte din spectacole. Joi, 7 Octombrie, am avut marea placere să mă număr în rândul persoanelor care au asistat la un spectacol de teatru bulgaro-francez, Casanova - Requiem about love
Departe de a fi o piesă de teatru predictibilă, Casanova - Requiem about love face o incizie adâncă în psihologia eternului îndrăgostit nestatornic, folosindu-se de bisturiul credinței catolice și de cel al moralei de epocă. Dragostea se divide între otravă și elixir, între candoare și decadență, între pretext de moarte și de eternizare. Regia piesei mărește doza de paroxism printr-un dialog parcă desprins din poezia lui Tagore transpusă într-un ev nebun prin siluete frânte, pe coloane sonore extrase din primele albume ale celor de la Prodigy. Suprinzător este și convertirea erotismului infantil în meditație postmortem sau aducerea la un numitor comun al cosmopolitismului amoros prin gesturi care uită, odată cu anii, să mai aibă candoare. 

Câteva sclipiri ale acestei piese pot fi vizionate aici.  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.