joi, 24 noiembrie 2011

Melancolii la sfârșit de lume

Dintre filmele premiate cu Oscar și cele premiate la Cannes, le aleg pe cele din urmă. Nu dintr-un simt acut european, nu din dorința de a fi altfel ci din credința că o succesiune de filme bune poate aduce încă o producție de calitate. Vârsta te  face tot mai conștient de valoarea timpului.
Pelicula "Melancholia", semnată de Lars Von Trier, se strecoară discret printre șabloanele știute ale regiilor de film prea ușor anticipabile și uneltește la fabricarea unui compus acid, capabil de neliniști existențiale. Filmul se dorește a fi un cerc perfect dinspre un vis ca premoniție, către o realitate cu drum sinuos spre împlinire - sfârșitul lumii provocat de impactul cu un asteroid, numit de către astronomii cu simt poetic, "Melancholia"
Ca un zgomot de fond, iminența dramei rasei umane se dezvoltă progresiv prin vitriolarea relațiilor fragile din jurul câtorva familii adunate în mod cinic să celebreze o nuntă. "Melancholia" este un film pentru zilele meditative, când nervii sunt relaxați și ochii larg deschiși iar pentru ușurința cu care răspândește o dramă posibilă, merită să fie delectat pe îndelete și considerat o producție valoroasă.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.