Reporter în anii '90, pe teme ştiinţifice, al ziarului The New York Times, Daniel Goleman a sintetizat descoperirile anterioare din domeniul psihologiei şi a dat curs demersului personal de a reinventa conceptul de inteligenţă.
Observaţiile şi studiile desfăşurate pe perioade însemnate de timp asupra unor eşantioane diverse de indivizi a relevat faptul că inteligenţa emoţională este un indice cel puţin egal cu cel al inteligenţei relevate în teste de IQ. Reuşita umană este într-o majoritate clară, rodul unei inteligenţe emoţionale peste medie şi mai puţin rezultatul unei acumulări de cunoştinţe şi relaţionări.
Personal consider această carte o revoluţie ştiinţifică, un studiu foarte bine elaborat, concis, cu valori universale şi care nu îndepărtează de la slova sa cititorul neavizat.
"Transimitem semnale emoţionale în decursul fiecărei întâlniri şi aceste semnale îi afectează pe cei care se află în preajmă. Cu cât suntem mai abili din punct de vedere social, cu atât controlăm mai bine semnalele pe care le transmitem; rezerva unei societăţi politicoase este la urma urmei doar o modalitate de a asigura faptul că nici o scurgere de emoţii supărătoare nu va avea loc. Inteligenţa emoţională include şi administrarea acestui schimb simpatic şi fermecător, sunt termenii pe care îi folosim în privinţa celor cu care ne place să fim, pentru că talentul lor emoţional ne face să ne simţim bine. Cei care sunt în stare să-i ajute pe alţii să se calmeze, au un deosebit talent în relaţiile sociale; ei sunt suflete spre care se îndreaptă cei aflaţi în situaţii emoţionale grave. Cu toţii suntem practic unelte utile unii altora în acest schimb emoţional la bine şi la greu. "
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.