miercuri, 30 martie 2011

Educație financiară - Mentalul colectiv (3)

Numeroase studii în domeniul psihologiei, printre care și cele cuprinse în operele lui Daniel Goleman, afirmă rolul puternic formator al personalității umane, prin influența directă și indirectă a contextului social cotidian. Este un fapt cât se poate de logic și de evident.
În structurarea imaginii personale privitoare la fluxul banilor, au o pondere însemnată părerile și convingerile familiei, rudelor apropiate sau ale prietenilor.
Într-o societate în care educația financiară este aproape mistificată, este foarte important ca fiecare persoană, constatând această lipsă esențială, să facă pasul în contracurent pentru a zidi o temelie solidă în fața vremurilor deloc blânde pe care le trăim sau le vom trăi. Este aproape un șablon să te nimerești într-o discuție în care vine vorba de bani pentru a sesiza ușor delicatețea subiectului și faptul că interlocutorii bat în retragere, speriați, în cazul în care cineva are o convingere inedită, ieșită din cercul  fortificat al mentalului colectiv.
Un procent de peste 95% dintre persoane consideră că orice formă de investiție este extrem de riscantă. Că este o formă ușoară și urgentă de a pierde sume considerabile de bani și de a dinamita bruma de siguranță a economiilor greu acumulate. Sau că pe piețele financiare sunt rechini instruiți care înhață oamenii de rând. 
Nu contest valoarea parțială de adevăr din sinapsele metalului colectiv, însă într-o lume în care o restrânsă categorie este bogată și fericită iar restul omenirii trăiește cu teama zilei de mâine, diferențele sunt făcute de înțelegerea mecanismelor financiare, a legilor, a contabilității și mai ales, de spiritul cutezător și autodidact a celor care nu se mulțumesc cu puțin.
Ce este de făcut? În primul rând să nu luăm de bun toate temerile și frustrările unor oameni care nu s-au ostenit să citească măcar câteva rânduri despre circuitul banilor. Să nu credem în cei care au pierdut pe mâna propriei neștiințe și apoi răspândesc idei toxice. Nu spun, este bine să înveți din greșelile altora dar cred că este mai bine să înțelegi suma de pârghii și reacțiile cauzale dintre acestea, la momentul întâmplării eșecului. Este ca și mersul pe bicicletă. Nimănui nu îi iese din prima. Cazi, te lovești, suferi. Poate cazi încă de câteva ori. 
În al doilea rând am putea, dacă nu descoperim și inițiem ceva cu totul inovativ, să copiem în spirit karaoke, detaliat, succesul fiindcă reușita de multe ori este o rețetă accesibilă și mai ales repetabilă.  
În lumea oamenilor liberi financiar nu întâlnești indivizi fără eșecuri și fără cicatrici. De asemenea, nu întâlnești oameni care acționează după sfaturile și imboldurile primite la colțul străzii, după o poveste banala despre insuccesul unor ignoranți.      


6 comentarii:

  1. Probabil este ca si mersul copilului mic, care se mai poticneste, se ridica si iar cade, dar este curajos, nu se da batut si intr-un final va sti sa mearga. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. "o restrânsă categorie este bogată și fericită iar restul omenirii trăiește cu teama zilei de mâine, diferențele sunt făcute de înțelegerea mecanismelor financiare, a legilor, a contabilității și mai ales, de spiritul cutezător și autodidact a celor care nu se mulțumesc cu puțin"
    Frumos..dar ti se pare ca la noi pe baza asta sunt facute diferentele?..nu pe baza a cine fura mai mult, cine minte mai mult, cine e mai "smecher" si reuseste sa "fraiereasca" mai multi oameni? Din pacate cam asta se vede..si e greu sa nu fii circumspect in conditiile acestea. Cu toate astea sunt de acord cu ideea articolului..se poate castiga si altfel, sunt si oameni care s-au imbogatit pentru ca au fost isteti, curajosi si increzatori..putini..e drept..dar atat cat sa nu ne pierdem speranta. Astept continuarea, mi se pare ca spre pietele financiare bati..dar vad ca e inca faza de preludiu. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Gabriela Elena - este vorba despre perseverenta, despre dorinta de a invatata arta alegerii si a echilibrului.

    RăspundețiȘtergere
  4. @fly2sky - Moralitatea si universalitatea mesajului pe care doresc sa il transmit, nu imi permit pe nici o cale sa incurajez parvenirea. Notiunea de smecher nu presupune o constanta si o cunoastere buna a parghiilor financiare si este paralela cu notiunile de investitor sau patron, pe care vreau sa le promovez.
    Da, inca prin articolele de pe aceasta tema, doresc sa elibereze mintea de preconceptii dar voi veni si cu lucruri mai practice. Rabdare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Madalin..am vazut clar asta..atrageam doar atentia asupra realitatii pe care nu o putem ignora si care determina o mare parte din prejudecati. Astept cu interes. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Este ok, metalitatea exista si ca sa fie infranta trebuie mai multa pricepere.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt supuse moderării înainte de publicare.